Skip to content

I rosens namn

Första rosen att presentera är ’Morten Korch’ eller som den också heter ’Chandos Beauty’. En av personalens favorit, och i år även årets ros. Rosen är en storblommig rabattros med kontinuerlig blom. Blommorna skiftar mellan ljust rosa/aprikos champagne med ett vackert blankt bladverk. Höjd mellan 80-100 cm. Passar även fint i en stor kruka på terrassen eller varför inte i en brudbukett? Rosen uppkom 2005 och har vunnit många priser för sin skönhet och doft. 

Varför har rosor olika namn kan man ju undra? Så här ligger det till: När en ros tas fram av en rosförädlare får den ett sortnamn där de tre första bokstäverna i rosförädlarens namn ingår. Rosen ’Chandos Beauty’ togs fram av en brittisk förädlarfirma vid namn Harkness. Det registrerade namnet på rosen är Harmisty. Sedan kan rosen ha olika namn i skilda länder. I Danmark heter rosen ’Morten Korch’ som är en dansk känd författare 1876-1954. 

Vi fortsätter med en dansk författare men lägger till kaffe och Kenya. Hennes liv har skildrats i filmen ”Mitt Afrika” med Meryl Streep och Robert Redford. Kan ni gissa? Kvinnan i fråga är förstås Karen Blixen 1885-1962 som har fått ge namn åt en storblommig rabattros. Sortnamn Poulari efter firman Poulsen roser. Går även under namnet ’Roy Black’ eller ’Silver Anniversery’. Rosen är en vit storblommig rabattros med kontinuerlig blom långt in på hösten. Stadigt växtsätt med en höjd av 100 cm. Doften identifierade en kollega som skumbanan. Detta är inget vi nämner för Karen då hon var en kvinna med stil. 

Det finns ett citat som lyder”En ros är en ros är en ros”(Gertrude Stein). För mig är en ros, förutom sin skönhet och doft, även en resa i historia, litteratur och geografi. Nästa gång skall vi färdas till en ort nära Kaspiska havet samt bekanta oss med en fransk äventyrare och upptäcktsresande.

Katarina