Skip to content

Potatis

Potatis, denna knöl till basföda, som blir en delikatess när man har odlat fram den själv till midsommar.

Eftersom jordtemperaturen ska vara som lägst +8° så bör man välja en av de mycket tidiga sorterna, klara för skörd 4-6 veckor efter att man satt dem, för att få skörda sin egenodlade potatis till midsommar. Valborgshelgen har varit ett bra riktmärke för att få sättpotatisen i jorden. Vi får se hur det blir i år, hoppas värmen kommer snart. Annars får man väl ta till odling i hink.

Jag har odlat potatis både i land och hink, med ett resultat som jag varit nöjd med.

Oavsett metod så är det bra att förgro potatisen. Detta brukar jag göra genom att lägga dem på äggkartonger i ett ljust och rumstempererat utrymme.

Landet där jag odlar min potatis bearbetar jag till ett djup på ca 15 cm, lerjord brukar jag förbättra med barkmull och planteringsjord. Gör fåror som är 8 cm djupa med 2 fötters mellanrum och grundgödslar med ett kvävefattigt gödsel, jag brukar använda Algomin trädgårdsgödsel. Potatisen sätts med en fots avstånd och med groddarna uppåt i fåran. Täck över med jord. Vattnar ofta speciellt vid torka, annars blir det lätt skorv. Kupar upp med jord kring plantan, ej på bladen, för att förhindra gröna och giftiga potatisar. Gör detta när plantan är ca 10 cm hög. När det det börjar nalkas skördetid brukar jag sticka ner handen i jorden och känna efter om knölarna har uppnått färdig storlek.

När jag odlar i hink så använder jag 10 litershinkar med hål i botten. Fyller på med 10 cm planteringsjord, blandar i en tesked med gödselkorn. Lägger i potatisen täcker med 5 cm jord. Fyller på med jord allteftersom plantan växer och vattnar så klart. Tar in vid risk för frost.

Arnold